1


Værøy var på nittitallet fortsatt et tradisjonelt fiskevær i Lofoten. Små båter og mange mindre fisketilvirkere  - de fleste kun med drift om vinteren. Sommersesongen var rolig både på land og hav.

back
 

 

 

2


Fisket etter skrei starter som kjent like etter nyttår og varer fram til april måned. Skreifisket har alltid vært viktig for Værøy, men fiskerne oppfattet det nærmest som de levde i et ”kjøleskap” – og ingen tenkte på at det kunne være behov for is til fangsten. Kontrollverket var ikke av samme oppfatning. Fra midten av 90-tallene ble det stilt krav om at all fangst skulle ises.


back
 

 

 

3


Nå skjer det også andre endringer på Værøy. Sild til konsum blir en viktig næring i Lofoten, og spesielt på Værøy. Da er vi kommet fram til 1995. Det første året produserer Røstnesvåg Fiskeindustri AS knappe 2.000 tonn sild – alt blir saltet og eksportert til Russland. Vi er i starten av en ny epoke på Værøy, mener daglig leder Lorentz Hardy i Røstnesvåg Fiskeindustri AS.

back
 

 

 

4

Sildefiskeriene krevde store mengder is. Det felles isanlegget ble derfor en realitet høsten 1997. Her er man i gang med monteringen – og nå skriver vi  august måned 1997.

back
 

 

 

5

Anlegget skulle ha en døgnproduksjon på 20 tonn, mens lageret rommet 100 tonn is. Men på Værøy var man forutseende, og bygde anlegget slik at det var muligheter for å sette inn en ekstra ismaskin – om det skulle bli nødvendig. Det var AS Finsam som fikk byggearbeidet, men lokale entreprenører sto for grunnarbeidet.

back
 

 

 

6

Byggearbeidene ble ferdige i slutten av september 1997. Det var et moderne anlegg man hadde satset på. Utleveringen av is skjedde med bruk av moderne datasystem og kort. Det var mulig å hente is døgnet rundt.

back
 

 

 

7


Det er daglig leder Birger Røstgård du treffer på når du henvender deg til isanlegget. Driften av anlegget er overtatt av Værøy Kjøleservice.

back
 

 

 

8


Etter hvert har kontrollverket skjerpet sine krav, og i dag er det ikke den minste fiskebåt som drar ut på feltet uten først å ha hentet is ved anlegget i Røssnesvågen. Svært mange av de lokale fiskerne har aksjer i Værøy Isanlegg AS.

back
 

 

 

9


Anlegget ble plassert helt ved innløpet av Værøy havn – der den gamle fergekaia var. Plasseringen er ideell, dybdeforholdene og innseilingsforholdene gode

back
 

 

 

10


Terje Andreassen var leder av interimstyret da Værøy Isanlegg AS ble etablert, og han har vært selskapets styreformann fram til nå. Driften av isanlegget har hele tiden gått med overskudd.

back